Yükleniyor
Whatsapp Hattımız

ÜRETİM VERİMLİLİK VE PLANLAMA DANIŞMANLIĞI

Üretimde verimlilik bir fabrika, tesis ya da işletme için temel gereksinimlerden biridir. Maddi kazanç elde edilebilmesi için verimli üretim olmazsa olmazdır. Verimliliğini kaybeden fabrikalar iflas riskiyle karşı karşıyadır. Üretimde verimliliğin elde edilmesi için kullanılan kaynakların etkili bir şekilde değerlendirilmesi gerekir.

İşletmeler devamlılığını sağlanmak için kâr, kalite, verimlilik ve maliyet gibi konulara dikkat etmelidir. Üretimde verimlilik;

  • Kullanılan malzeme,
  • İş gücü,
  • Makine,
  • Enerji ve donanım gibi faktörlerin ne kadar etkin kullanıldığıyla ilişkilidir.

Amaç hızlı ve yüksek kalitede üretim yapmaktır. Rekabet ortamında öne geçebilmek için teknolojiden yararlanmak, israfı azaltmak ve kâr sağlamak önemlidir. Üretimde verimliliği etkileyen faktörler arasında çalışma alanının koşulları, iş gücü verimliliği, zaman ve teknolojik olanakların kullanılması vardır.

 

Verimlilik Hesabı Nasıl Yapılır?

Verimliliği hesaplamanın iki yolu vardır. İlk olarak girdi ve çıktılar hesaplanır. Sonraki aşamada çıktılar girdilere bölünür. Daha çok büyük işletmeler tarafından tercih edilen yöntem ise cari dönemdeki verimliliğin baz dönemdeki verimliliğe uygulanması. Bir işletmenin geçmiş yıllardaki verimliliğini hesaplamak için bu yöntemden yararlanılır.

Üretimde verimlilik hesabı yapmak için çıktıların girdilere bölünmesi gerekir yani formül= çıktı/girdi şeklindedir. Çıktılar arasında faturalar, çalışanların maaşı, reklam parası, toptancı ve tedarikçi firmalara ödenen ücret ve tadilat ödeneği vardır. Girdi ise sermaye ve aylık kazançtan oluşur. Bu formülden çıkan sonuç doğrultusunda işletmelerin kısmi ve toplam verimlilik oranlarının nasıl olduğu belirlenir.

Üretimde Verimlilik

Üretim Kapasitesi Nasıl Artar?

Üretim kapasitesinin artırılabilmesi için üretim öncesi, safhası ve sonrası tüm aşamalara hâkim olmak gerekir. Bu süreçlerde ihmal edilen bir kısım olmamasına özen göstermek önemlidir. Kaçırılan herhangi bir nokta üretimde verimlilik kaybına sebep olur ve kapasitenin artmasını engeller.

Her aşama detaylı bir şekilde kontrol edilmelidir. Bu süreci takip edebilmek için sürekli yeni bir işçi almak da oldukça maliyetli olacaktır. Bu yüzden kontrollerin teknoloji yardımıyla yapılması fabrikalara büyük avantaj sağlar. Üretimde otomasyon sistemine geçilmesi üretim kapasitesini artırmanın en akıllı yollarından biridir.

Üretimin önemli olduğu kadar üretimden önceki süreç de önemlidir. Planlama kısmı en ince ayrıntısına kadar düşünülüp yapılmalıdır. Daha sonra bu plana uyarak üretime geçilmelidir. Üretim sürecinin takibi dikkatli yapılmalı ve veriler doğru bir şekilde toplanmalıdır. Verilerin analizi titizlikle yapılmalıdır. Üretim sırasında ortaya çıkabilecek tüm aksaklıklar minimum seviyeye indirilmelidir. Üretim bittikten sonra da üretimde verimlilik analizi yapılmalı ve fire oranı belirlenmelidir. Bu raporlamaların doğru bir şekilde elde edilebilmesi için bilgisayar destekli otomasyon sistemleri önemlidir. Üretimin her aşamasına hâkim olmak üretimin verimliliğini ve üretim kapasitesini artırmayı sağlar.

Üretimde gelişmiş teknolojiden faydalanmak sürecin daha hızlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlar. Teknolojik gelişmeleri üretim sürecine dahil etmek avantajlıdır. Elde edilen verilerin doğru veri olması da bir o kadar önemlidir. Otomasyon sistemleriyle bu işlem için programlanmış yazılımlar ve makineler kullanılır. Bu sayede gerçek zamanlı veriler toplanır. Böylece üretimde kapasite ve verimlilik artar.

Üretimde Verimlilik

Verimlilik Artarsa Ne Olur?

Çağdaş dünyada ekonomik sorunları çözümlemenin yollarından biri üretimde verimliliği artırmaktır. Verimli bir üretim günümüzde kalkınmış bir ülke olabilmek için olmazsa olmazdır. Bazı ülkeler devlet politikalarının önemli bir bölümünü verimlilik artırma konusuna ayırırlar. Dünya üzerinde verimliliğin nasıl artırılacağına dair çok sayıda eğitimler ve seminerler düzenlenir.

İç ve dış pazarlarda rekabet eden firmalar için verimliliği artırmak oldukça önemlidir. Verimlilik arttığı zaman maliyetler azalır ve kâr marjı artar. Üretimde verimliliğin sağlanması ürün kalitesinin yükseldiği anlamına gelir. Üretimde verimlilik artırmak eskiyle kıyaslandığında daha fazla ürün elde etmek demektir. Tüketicilerin ihtiyaçlarını daha iyi bir şekilde karşılamaktır. Talebi sürekli olarak karşıladıklarında firmaların pazar ortamında tutunması mümkün olur.

Rekabetin yoğun olduğu piyasada firmalar teknolojik gelişmelerden yararlanarak öne çıkarlar. Bilgisayar destekli otomasyon sistemleri daha güvenilir, hızlı ve kaliteli bir hizmet sunmaya olanak sağladığından firmalar için avantajlıdır. Üretimde verimlilik artışı büyüme hızını ve enflasyonları olumlu yönde etkiler. Ödemelerin dengesi sağlanır.

Verimlilik işletmelerin başarı derecesini ve karlılığını yansıtır. Aynı zamanda teknik ve ekonomik şartların olumlu olduğunu gösterir. Bu yüzden verimlilik oranının artması işletmelerin sağlıklı bir gelişim içinde olduğunun göstergesidir. Verimliliği yüksek olan bir işletme piyasa koşullarında ayakta duruyor denilebilir. Bunlara teknolojik gelişmelere ayak uyduran işletmeleri örnek verebiliriz.

Bu kapsamda siz de işletmenizde üretim verimliliğini artırmak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Email Telefon İletişim Formu